Fluefiskeri

Hvad er fluefiskeri?

Fluefiskeri er en helt niche for sig selv. Fluefiskeri er som det lyder, nemlig fiskeri med fluer. Det er dog ikke rigtige fluer, men imitationer af byttedyr bundet ud af tråd, fjer og andre materialer. Disse materialer bliver så bundet fast til en krog, som er beregnet til flue fiskeri.

De små fluer kan ikke kastes ud med en almindelig fiskestang, men kræver en special fluestang. Flue fiskestangen er en lang blød klinge, som lades med energi når man svinger de frem og tilbage. Tilsidst slipper man fluelinen og fluen med line glider ud over vandet. Det lyder nemt, men det er det bestemt ikke. Fiskeri med flue kræver øvelse. Men med det rette udstyr kommer man allerede langt.

fluefiskeri

Forhandlere af fiskegrej til fluefiskeri

Guider, test og artikler om fluefiskeri

Fluefiske udstyr

Som ny fluefiskeri kræver det en række udstyr. Som det vigtigste kræver det en fluestang og et fluehjul, da man ikke kan anvende sin almindelige fiskestang til fluefiskeri. Udover fluesættet, skal du bruge en god wf line med forfang til fluefiskeri. Den mest anvendte fiskeline er en WF line, som betyder Weight forward. Det betyder at vægten ligger forreste i linen. Denne line kaldes også en skydeline, da det er den line, som man skyder linen ud med. Når du har styr på fluestang, hjulet og fluelinen, så skal du bruge nogle fluer til at komme igang med. Alt efter hvilke fisk du ønsker at fange kræver dette forskellige fluer. Et godt sted at starte fluefiskeriet er i put and take søen, da der ikke kræves lange kast. Fluer til put and take kan se meget forskellige ud, men de sikre er klassikerne Wolly bugger og Montana fluen. Skal du fiske efter Predator, som geddefiskeri kræver dette store fluer, gerne med flash eller dragontails.

Fluefiskeri for begyndere udstyr

Er du begynder og gerne vil lære at at fluefiske, så kræver det et godt fluesæt. Her begår mange en fejl med at de køber det billigste de kan finde. Ofte er de billige fluestænger og fluerliner stive og rummer slet ikke de samme kasteegenskaber, som de lidt dyrere fluestænger. Det betyder at du vil have en del svære ved at mestre teknikken og mindste chancen for det bliver en succes. Det kræver træning at kunne mestre fluefiskeri og nogle bruger flere år. Heldigvis kan man med det rette udstyr og et par YouTube videoer komme rigtig langt på kort tid.

Er du nybegynder til fluefiskeri, så gå efter et mellemklassesæt. Put and take er et godt sted at starte og ofte kan man bruge samme sæt på kysten eller i åen, som til put and take. Er du nybegynder, så køb et fluesæt fra klasse 5 til klasse 6. På den måde har du et godt allround sæt. Husk at fiskehjulet skal passe med stangens klassifikation. Det er en god ide at starte med en flydende flueline, det er nemmere at styre i starten. Husk at anvende et tippet forfang til din fluelinen. Forfanget er den del af linen som præsentere fluen for fisken og derfor også et dumt sted at spare. I starten vil der komme mange vindknuder og det sker også en gang i mellem for selv mere garvet fluefiskere. Husk at knuder på forfanget halvere brudstyrken på fiskelinen!

Fluefiske udstyr på tilbud

Skal du igang med fluefiskeri, så er det en god ide ikke at købe det billigeste sæt du kan finde. Især, som begynder kræver disse sæt nemlig meget af dig og der vil blive en del svære at komme igang. Et godt sæt er med til at hjælpe dig godt fra start. Man kan sagtens selv gå på tilbuds jagt efter et sæt eller man kan vælge at finde en fluestang og et fluehjul på tilbud. Det vigtigste er at sættet passer sammen. Husk at der er stor forskel på wf liner. En af de eneste steder man helst ikke skal spare er på sin wf flueline. Der kan være en god besparelse ved at finde disse på tilbud eller til nedsat pris.

Typer af fluegrej

Der findes forskellige typer af fluegrej til fluefiskeri. Der findes faktisk to typer af fluestænger til fluefiskeri. Der er enhåndsfluestang, som nok er det mest almindelige her hjemme. Er man ude i fiskeri i store floder eller elve, så er der mange som bruger tohåndsfluestænger. Teknikken er lidt forskellig, men i grund handler det om at kaste så mange meter eller så præcist, som muligt. Ud over forskellige typer af fluestænger findes der også forskellige typer af fluerliner. Den mest populære er WF linen, da det er den mest anvendte og nemmeste at fiske med. Den kan deles op i flere kategorier. WF fluelinen kan købes som flydende, intermediate og synkende. Det er fluen og årstiden, som definere hvilken flueline der giver mest mening. Nogle fluehjul kommer med ekstra spoler, så man både kan have en flydende wf line og en synkende klar

fluegrej